Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Червоненська громада затвердила Стратегію розвитку до 2027 року!

Дата: 27.04.2024 16:25
Кількість переглядів: 62

Фото без опису«Червоненська громада - край, де історія цукроваріння та авіабудування переплітається з багатою спадщиною хліборобства. Це земля, яка вже століттями зачаровує своєю родючістю, зумовлюючи пишне зростання цукрового буряка. Проте, не тільки земля тут є плідною - історія теж. У XIX столітті Червоненська земля стала колискою цукрових імперій, серед яких виділяється ім'я Терещенків. Ця родина не лише вирощувала буряк, а й вирощувала мрії - в селі Червоному вони заснували першу в Україні авіамайстерню та льотне поле. Таким чином, Червоненська громада стала вагомим центром інновацій у вітчизняному літакобудуванні. 
Серце цієї громади - її люди: розумні, працьовиті, горді за свої родючі землі та історичну спадщину. Ці жителі не тільки бережуть унікальні куточки своєї історії, а й неустанно працюють над тим, щоб їх громада розвивалася і процвітала. Їхнє гасло “Червоненська громада: бережемо історію, створюємо майбутнє”.

25.04.2024 року на черговій сесії Червоненської селищної ради депутати затвердили Стратегію розвитку Червоненської селищної територіальної громади до 2027 року та План заходів на 2024-2027 роки з реалізації Стратегії.
Червоненська селищна територіальна громада — одна з громад, яка була відібрана в рамках реалізації проєкту USAID «ГОВЕРЛА» для розробки даного документу.
Стратегія розвитку — документ, в якому визначено бачення розвитку громади на довготривалу перспективу. В Червоненській громаді, після проведених анкетувань, аналізу соціально-економічного стану Червоненської селищної територіальної громади та проблем її розвитку, SWOT-аналізу, робоча група спільно з експертом, працівниками структурних підрозділів селищої ради, представниками бізнесу та громадськості окреслила стратегічні цілі громади.
Стратегічне бачення розвитку Червоненської селищної територіальної громади буде досягатись завдяки реалізації трьох стратегічних цілей, кожна з яких включає низку оперативних цілей та завдань:

Стратегічна ціль 1. Створення та підтримка економічного середовища в громаді, спрямованого на досягнення конкурентоспроможності
Мета стратегічної цілі 1 полягає у підвищенні якості життя та економічного благополуччя населення, що має бути реалізовано через ефективне використання наявного потенціалу та конкурентних переваг громади. Основними напрямками діяльності в рамках цієї цілі є просування інвестиційних можливостей території, підтримка розвитку агропромислового сектору громади, а також розвиток підприємницьких здібностей мешканців. Додатково, ця стратегія включає промоцію громади як туристично привабливого напряму.
Визначення такої стратегічної цілі обумовлене існуючою в громаді концентрацією значного сільськогосподарського та агропромислового потенціалу. Суб’єкти господарювання в аграрному секторі, а також підприємства харчової переробки, є ключовими у структурі місцевої економіки, виступаючи як найбільші платники податків та основні роботодавці. Це створює необхідність забезпечення сприятливих умов для їх розвитку. З іншого боку, в громаді присутній дефіцит малого та середнього підприємництва, що вимагає активізації підтримки та стимулювання підприємницької активності.
Для досягнення стратегічної цілі 1 заплановано реалізацію ряду оперативних цілей. По-перше, впровадження політик та ініціатив, які забезпечують інвестиційну привабливість громади. По-друге, активізація процесів залучення туристичного потоку та підвищення привабливості туристичних ресурсів. По-третє, імплементація політик та ініціатив, спрямованих на підтримку та зміцнення агропромислової галузі громади. Нарешті, стимулювання потенціалу малого та середнього підприємництва за допомогою різноманітних підтримуючих механізмів та ресурсів, що є ключовим для забезпечення сталого економічного росту та соціального благополуччя громади.
Досягнення стратегічної цілі 1. Створення та підтримка економічного середовища в громаді, спрямованого на досягнення конкурентоспроможності передбачається через реалізацію 12 проєктів місцевого розвитку на загальну суму 23839,0 тис. грн.

Стратегічна ціль 2. Вдосконалення життєвих стандартів та підвищення загальної безпеки громадян
Стратегічна ціль 2, спрямована на вдосконалення життєвих стандартів та підвищення загальної безпеки громадян, зосереджується на ключових аспектах підвищення якості життя мешканців та стимулювання розвитку людського капіталу. Основна ідея полягає в забезпеченні інтелектуального та професійного росту жителів громади, а також у підвищенні їх продуктивних здібностей, що, у свою чергу, сприятиме збільшенню доходів як на індивідуальному, так і на громадському рівнях. Основною передумовою для реалізації цієї стратегії є розвиток системи надання адміністративних і соціальних послуг, що включає диверсифікацію та підвищення якості освітніх, культурних, медичних послуг, а також активізацію участі громадянського суспільства у місцевому самоврядуванні.
Постановка такої цілі виходить з розуміння, що основою громади є її мешканці, їхні потреби, очікування та здібності. Стратегічна ціль 2 досягається через виконання наступних оперативних цілей: 2.1. Формування та підвищення потенціалу людських ресурсів, що включає в себе заходи з освіти, навчання та розвитку професійних навичок. Це передбачає інвестиції у освітню сферу, надання можливостей для навчання та професійного зростання, а також створення умов для неперервного освітнього процесу. 2.2. Створення умов для забезпечення безпеки та комфорту в життєвому середовищі громади. Це означає розробку та реалізацію проєктів, які покращують інфраструктуру, забезпечують доступ до якісних житлових та комунальних послуг, а також підвищують рівень безпеки жителів. 
Таким чином, стратегічна ціль 2 передбачає комплексний підхід до підвищення якості життя та безпеки громадян, що заснований на розвитку людського капіталу, покращенні інфраструктури та зміцненні демократичного управління (табл.2.3).
Досягнення стратегічної цілі 2. Вдосконалення життєвих стандартів та підвищення загальної безпеки громадян передбачається через реалізацію 17 проєктів та програм місцевого розвитку на загальну суму 51664,0 тис. грн.

Стратегічна ціль 3. Забезпечення сталого розвитку території громади
Стратегічна ціль 3, забезпечення сталого розвитку території громади, спрямована на поліпшення якості життя населення та підвищення продуктивності суспільної праці на фундаменті ощадливого використання ресурсів і збереження природного довкілля. Це ставить перед громадою завдання забезпечення потреб сучасного покоління без зашкодження інтересам майбутніх поколінь, що передбачає довгостроковий підхід до розвитку.
Стала стратегія розвитку передбачає втілення нових підходів до містобудування та управління, орієнтованих на інклюзивність, безпеку, сталість, екологічність, та запобігання ризикам, які можуть погіршити якість життя населення. Такий підхід спрямований на вирішення проблем сьогодення, водночас зберігаючи ресурси та можливості для майбутніх поколінь.
Для досягнення цієї цілі визначено наступні оперативні цілі: 3.1. Оптимізація інженерно-технічного забезпечення для задоволення потреб громади. Це включає розвиток і модернізацію інфраструктури, що відповідає сучасним вимогам сталого розвитку, забезпечуючи ефективне та раціональне використання ресурсів. 3.2. Впровадження заходів з охорони та збереження природного середовища громади. Це передбачає реалізацію програм та ініціатив, спрямованих на збереження біорізноманіття, екосистем, зменшення забруднення довкілля, а також розвиток "зелених" технологій. 3.3. Адаптивне планування розвитку території громади. Це включає розробку гнучких планів розвитку, які можуть адаптуватися до змінних умов та викликів, забезпечуючи сталий розвиток у різних сферах життя громади.
Досягнення стратегічної цілі 3. Забезпечення сталого розвитку території громади передбачається через реалізацію 11 проєктів та програм місцевого розвитку на загальну суму 33570,0 тис. грн.
Стратегія розвитку Червоненської селищної територіальної громади розроблена спільними зусиллями створеної в громаді робочої групи з розробки Стратегії розвитку Червоненської селищної територіальної громади та експертів проєкту «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування».
Реалізація проєкту стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».
Червоненська селищна рада щиро вдячна експерту Віталію ДАНКЕВИЧУ за допомогу у координації процесу підготовки та написанні Стратегії розвитку.

Фото без опису

Начальник відділу соціально - економічного розвитку, 
комунальної власності, земельних відносин, екології, 
благоустрою, архітектури та містобудування апарату 
Червоненської селищної ради та її виконавчого комітету                                     Надія ХОМ’ЯК


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь