Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державний контроль безпечності та якості харчових продуктів

Дата: 20.03.2019 15:26
Кількість переглядів: 628

З 4 квітня 2018 року набирав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042). У ньому визначені загальні вимоги до здійснення державного контролю з метою перевірки виконання вимог законодавства в сфері безпечності та якості харчових продуктів.

Закон безпосередньо визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.

Відтепер контроль здійснюватиме лише один компетентний орган — Держпродспоживслужба. Державним інспекторам надано доволі широкий спектр повноважень та запроваджено високі штрафи для порушників.

Документ надає право на перевірки операторів ринку без попередження, також передбачається можливість відеофіксації перевірок.

Таким чином нагадуємо операторам ринку  про чітке  дотримання Законодавства України вимог до виробництва, обігу, зберігання, транспортування харчових продуктів.

 

 

До уваги громадян

Андрушівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що в Україні склалась напружена епізоотична ситуація пов’язана із захворюванням свиней на африканську чуму.               

Починаючи з 2012 року африканська чума свиней реєструвалась у всіх областях України, всього зареєстровано 456 випадків. У 2018 році 145 випадків (серед них 93-домашні та 39-дикі свині), з них 2 випадки у Житомирській області (04.12.2018 р. в м. Бердичів, приватний сектор, та 21.12.2018 р., Житомирський район, дикі свині). На даний час карантин продовжує діяти у 19 неблагополучних пунктах по АЧС в 10 областях України.

На виконання Закону України  «Про ветеринарну медицину» ст.16,  Ветеринарно-санітарних   правил   для   ринків, Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в районі та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней,  живі тварини та птиця допускаються до продажу тільки з господарств,  благополучних  щодо заразних хвороб тварин та птиці, що повинно бути підтверджено відповідними ветеринарними документами (ветеринарними довідками або свідоцтвами (форма № 1)).

Для отримання ветеринарних документів необхідно звернутися до Андрушівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, або державних установах ветеринарної медицини в с. Зарубинці, с. Стара Котельня, смт Червоне, с. Городківка, с. Ярешки.

 

 

Андрушівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області

 

 

 

Законодавство у сфері захисту прав споживачів

1. Закон України «Про захист прав споживачів» http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1023-12

2. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 р. № 217-р «Про схвалення Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року»

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/217-2017-%D1%80

3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 983-р «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року»

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/983-2017-%D1%80

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів»

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/833-2006-%D0%BF

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 р. № 667 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів»

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/667-2015-%D0%BF

 

Що робити якщо ваші права порушено

http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Yakshcho_Vashi_Prava_Porusheno/85/  

Пам’ятка для споживачів (якщо ваші права порушено)

Зразок скарги про порушення прав споживача  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь