Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нітрати в ранніх овочах та фруктах

Дата: 24.03.2023 14:22
Кількість переглядів: 96

Фото без описуРання продукція, вирощена в закритому ґрунті, містить у рази більше нітратів ніж сезонні овочі, фрукти та зелень з грядки. Купуючи таку продукцію, варто пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вона може в собі містити нітрати, які застосовуються в якості добрива. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в рослинах, при потраплянні в організм людини шкодить здоров’ю. 

Основною причиною перевищення вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив, неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт.

При вживанні рослинної продукції з високим вмістом нітратів можуть загострюватись хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, сечовивідної систем, виникати гострі та хронічні (при накопиченні) харчові отруєння.

Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють в кров і розносяться по всьому організму, перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвитися кисневе голодування організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в великих дозах виникає клінічна картина отруєння. Симптоми отруєння нітратами: різка загальна слабкість, сонливість, запаморочення, виражена синюшність шкіри і слизових оболонок, задишка, порушення координації рухів, у важких випадках – судоми, втрата свідомості. У дітей – неспокійна поведінка. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят, чутливими є також люди похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки. Слід пам’ятати, що забруднена нітратами рослинна продукція та вода ззовні такі ж, як і звичайні – без стороннього запаху і видимих домішок, з притаманним  смаком.

Овочі і фрукти є основним джерелом надходження до організму людини нітратів (70-90 % від загальної кількості), гранично допустимі рівні вмісту яких детерміновані видом та сортом рослинної сировини, способом вирощування, термінами збору врожаю тощо. До високого рівня накопичення нітратів належать: зелень, вирощена в закритому ґрунті (салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза, максимально допустимий рівень (МДР) вмісту нітратів в них 1500-7000 мг/кг), а також рання капуста, зелена цибуля, редис, буряк (МДР – 800-1400 мг/кг); до середнього: картопля, капуста, морква рання, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін (МДР – 250-400 мг/кг); до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля ріпчаста, диня, кавун, яблука, груші, персики (МДР – 60-150 мг/кг). Варто зазначити, що МДР вмісту нітратів у продуктах прикорму – 200 мг/кг.

Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:

  • найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
  • в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;
  • в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;
  • в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не дозволяйте дітям виїдати кавун близько до шкірки;
  • незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

Тому саме ці частини овочів та фруктів потрібно видаляти при первинній обробці. Перед споживанням потрібно ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочити їх. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду – тому цей бульон потрібно зливати ще гарячим.

Не варто купувати   овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, де відсутні системи контролю, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначенням рівня нітратів в рослинній продукції. У магазинах на кожну партію рослинної продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Тому вимагайте такі документи в продавців. 

Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані; віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам - значно більше нітратів в зелених плодах, ніж у стиглих.

Не давайте перші раннi овочi та фрукти дiтям, бо чим  молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння.

Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місці.

З обережністю застосовуйте добрива.в сільському господарстві та приватному секторі

 

 

Бердичівське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь