Нітрати в ранніх овочах та фруктах
Рання продукція, вирощена в закритому ґрунті, містить у рази більше нітратів ніж сезонні овочі, фрукти та зелень з грядки. Купуючи таку продукцію, варто пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вона може в собі містити – нітрати, які застосовуються в якості добрива. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в рослинах, при потраплянні в організм людини шкодить здоров’ю.
Основною причиною перевищення вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив, неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт.
При вживанні рослинної продукції з високим вмістом нітратів можуть загострюватись хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, сечовивідної систем, виникати гострі та хронічні (при накопиченні) харчові отруєння.
Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють в кров і розносяться по всьому організму, перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвитися кисневе голодування організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в великих дозах виникає клінічна картина отруєння. Симптоми отруєння нітратами: різка загальна слабкість, сонливість, запаморочення, виражена синюшність шкіри і слизових оболонок, задишка, порушення координації рухів, у важких випадках – судоми, втрата свідомості. У дітей – неспокійна поведінка. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят, чутливими є також люди похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки. Слід пам’ятати, що забруднена нітратами рослинна продукція та вода ззовні такі ж, як і звичайні – без стороннього запаху і видимих домішок, з притаманним смаком.
Овочі і фрукти є основним джерелом надходження до організму людини нітратів (70-90 % від загальної кількості), гранично допустимі рівні вмісту яких детерміновані видом та сортом рослинної сировини, способом вирощування, термінами збору врожаю тощо. До високого рівня накопичення нітратів належать: зелень, вирощена в закритому ґрунті (салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза, максимально допустимий рівень (МДР) вмісту нітратів в них 1500-7000 мг/кг), а також рання капуста, зелена цибуля, редис, буряк (МДР – 800-1400 мг/кг); до середнього: картопля, капуста, морква рання, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін (МДР – 250-400 мг/кг); до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля ріпчаста, диня, кавун, яблука, груші, персики (МДР – 60-150 мг/кг). Варто зазначити, що МДР вмісту нітратів у продуктах прикорму – 200 мг/кг.
Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:
- найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;
- в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;
- в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;
- в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не дозволяйте дітям виїдати кавун близько до шкірки;
- незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;
- огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.
Тому саме ці частини овочів та фруктів потрібно видаляти при первинній обробці. Перед споживанням потрібно ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочити їх. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду – тому цей бульон потрібно зливати ще гарячим.
Не варто купувати овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, де відсутні системи контролю, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначенням рівня нітратів в рослинній продукції. У магазинах на кожну партію рослинної продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Тому вимагайте такі документи в продавців.
Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані; віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам - значно більше нітратів в зелених плодах, ніж у стиглих.
Не давайте перші раннi овочi та фрукти дiтям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння.
Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місці.
З обережністю застосовуйте добрива.в сільському господарстві та приватному секторі
Бердичівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)