Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Програма фінансування видатків на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на 2020 рік

Дата: 11.01.2022 11:32
Кількість переглядів: 123

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення 51 сесії сьомого скликання Червоненської селищної ради

від 23.12.2019 року

 

Програма

 фінансування видатків на компенсаційні виплати

 на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на 2020 рік

 

І. Паспорт Програми

1. Ініціатор розроблення Програми

Червоненська селищна рада

2. Підстава для виконання Програми

„Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”,  „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, „Про охорону дитинства”, „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,

3. Розробник Програми

Червоненська селищна рада

 

 

4. Головний розпорядник коштів

Червоненська селищна рада

5. Учасники Програми

Червоненська селищна рада, перевізники, які надають послуги з перевезення на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом

6. Строк виконання Програми

2020рік

7. Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Бюджет Червоненської селищної ради

8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

В межах фінансових можливостей,  120 000 грн.

 

 

II. Загальні положення

Програма фінансування видатків на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування на 2019 рік (далі - Програма) направлена на організацію пільгового проїзду окремих категорій громадян Червоненської селищної  ОТГ на автомобільному транспорті загального користування та забезпечення відшкодування перевізникам витрат (збитків) за пільгові перевезення окремих категорій громадян Червоненської селищної  ОТГ на приміських маршрутах.

Перевезення громадян автотранспортом у приміському сполученні, як правило, здійснюється автобусами (залежить від автопарку, яким володіє перевізник).

Автобусний маршрут приміський — автобусний маршрут, який з’єднує населені пункти і протяжність якого не перевищує 50 км (ст. 1 розд. I Закону України від 05.04.01 р. № 2344-III «Про автомобільний транспорт»).

Автобусні маршрути на яку розповсюджує дію вищевказана Програма:

  • Крилівка - Червоне –Житомир;
  • Червоне – Житомир;
  • Червоне - Андрушівка ;
  • Червоне – Крилівка – Андрушівка;
  • Червоне – Бердичів.

Виконання зазначеної Програми забезпечить скоординовані дії селищної ради та підприємств-перевізників по наданню послуг з безкоштовного проїзду окремих пільгових категорій громадян Червоненської селищної  ОТГ, які зареєстровані на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування.

Програма затверджена на підставі п.п. «б» п. 3 ст. 91 БК як місцева програма соціального захисту окремих категорій громадян, для чого буде застосовуватись КПК 0113033 «Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян».

Завдання: зниження соціальної напруги серед пільгової категорії населення та компенсація вартості перевезень окремих пільгових категорій громадян автомобільним транспортом на приміських маршрутах згідно з укладеним з перевізником договором.

За рахунок коштів селищного бюджету не відшкодовуються втрати доходів від перевезень окремих категорій громадян, що мають відповідні пільги, та інші видатки, що фінансуються за рахунок інших джерел відповідно до законодавства.

У ході реалізації Програми можливі зміни та доповнення до її змісту в залежності від внесення змін до чинного законодавства.

ІІІ. Визначення проблем, на розв'язання яких спрямована Програма

Проблема пільгових перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування завжди стояла гостро. Вона і сьогодні залишається однією з основних причин численних скарг автоперевізників та пасажирів-пільговиків.

Причина такої ситуації – відсутність механізмів відшкодування витрат за пільгове перевезення автомобільним транспортом, яке відповідно до Бюджетного кодексу України має здійснюватись за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. (   ст.102 БК України).

До 2016 року у Державному бюджеті України передбачались видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством. Проте після 2016 року, а також у 2020 році державним бюджетом зазначена субвенція не передбачена.

Крім того, додатковим джерелом компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян можуть бути кошти селищного бюджету (ст. 91 БКУ). Статтею 91 Бюджетного кодексу України передбачено здійснення видатків з усіх місцевих бюджетів, в тому числі і на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Ситуація, що склалася, потребує врегулювання, оскільки пільговим категоріям громадян проблематично скористатися правом на пільговий проїзд через відсутність фінансового ресурсу у державному бюджеті, а перевізники несуть фінансові втрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян та на свій власний розсуд визначають пільгові категорії, які безкоштовно перевозять.

Постановою КМУ від 14.03.2018 року № 197 визначено окремі категорії осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду на приміських маршрутах.

Станом на 01.01.2020 року 322 жителі Червоненської селищної об’єднаної територіальної громади мають право на пільговий проїзд відповідно до Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», „Про охорону дитинства”, „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, в тому числі:

  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1, відповідно до статті 20 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесені до категорії 2, відповідно до статті 21 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" - 5;
  • учасники бойових дій відповідно до статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - 85;
  • особи, які отримали інвалідність внаслідок війни, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - 5;
  • діти віком від шести років з багатодітних сімей відповідно до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" - 20.
  • особи з інвалідністю I, II групи, діти з інвалідністю віком від шести років та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю, відповідно до статті 381 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" 207.

З метою контролю за ефективним і цільовим використанням коштів перевезення пільгової категорій громадян буде здійснюватися за талонною системою.

Програма передбачає забезпечення права на безплатний проїзд зазначених вище категорій пільговиків на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування в межах визначених маршрутів у Розділі II Програми, один раз на місяць із населеного пункту проживання жителя Червоненської ОТГ до м. Житомир, м. Андрушівка, м. Бердичів, (в обидві сторони)  на суму не більше 150 грн., за умови укладення відповідного договору з перевізником. Пільговик повинен разом із посвідченням встановленого зразка надати водію транспортного підприємства Талон на пільговий проїзд (додаток 1 до Програми). Для отримання Талона на пільговий проїзд пільговик має звернутись до виконавчого комітету селищної ради (в.о.старости сіл ОТГ) із відповідною заявою (додаток 3 до Програми).

 

IV. Мета Програми

Метою Програми є реалізація прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах та відшкодування витрат (збитків) підприємству-перевізнику.

V. Обсяги та джерела фінансування

Джералами фінансування Програми є кошти селищного бюджету.

Відшкодування вартості пільгового проїзду до кінця 2020 року на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування проводити в межах фінансових можливостей.

VI. Очікувані результати та ефективність Програми

Очікуваний результат від виконання Програми: організація пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним транспортом та виплачена компенсація збитків перевізникам від пільгових перевезень окремих категорій громадян автомобільним транспортом на приміських маршрутах загального користування.

Виконання Програми дасть можливість знизити соціальну напругу серед пільгової категорії населення громади та забезпечить виконання Червоненською селищною радою повноважень у сфері соціального захисту населення, зокрема щодо пільг з оплати проїзду на приміських маршрутах.

VII. Організація та контроль за виконанням Програми

Фінансування видатків на компенсаційні виплати за перевезення окремих пільгових категорій громадян автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах здійснюється виключно на підставі договорів про відшкодування витрат, які укладені безпосередньо між підприємством, що здійснює пасажирські перевезення на визначених у Розділі II Програми маршрутах та Червоненською селищною радою.

Виконавчий комітет Червоненської селищної  ради здійснює контроль за виконанням Програми фінансування видатків на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на 2020 рік та при необхідності вносить пропозиції щодо її коригування.

VIII. Механізм реалізації Програми

Реалізація Програми планується здійснюватись за рахунок організаційно-правових та фінансово-економічних механізмів, які регулюються Порядком відшкодування компенсаційних виплат на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Червоненської селищної ОТГ на 2020 рік, затвердженим рішенням сесії та фінансовими можливостями селищного бюджету до кінця 2020 року.

 

Секретар ради                                                                                                    Г.І.Козиренко

 

Керуючий справами (секретар) виконкому                                      О.В.Осадчий

                                                            

Додаток 1

до Програми

 

 

ЧЕРВОНЕНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

 

 

ТАЛОН №_____

для обліку безкоштовного (пільгового) проїзду

автомобільним транспортом на приміських маршрутах

БЕЗ ПОСВІДЧЕННЯ НЕ ДІЙСНИЙ

 

____________________ 2020 рік

          (Місяць)

 

 

 

__________________----------------------------------------------__________________________

(прізвище, ім’я та по-батькові)

 

Посвідчення серія____________________№_______

 

Дійсний до__________________________________

 

Маршрут _____________________________________________________________________________

 

М.П. __________________________________________________________________________________

(ПІБ та підпис посадової особи, відповідальної за видачу талону)

 

 

Керуючий справами (секретар) виконкому                                               О.В.Осадчий

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення 51сесії 7-го скликання

від 23.12.2019 року

 

ПОРЯДОК

відшкодування компенсаційних виплат на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування на 2020

І. Загальні положення

1.1 Цей Порядок визначає єдиний механізм відшкодування перевізникам компенсаційних виплат, пов’язаних з перевезенням жителів Червоненської ОТГ, які зареєстровані на території Червоненської ОТГ, та мають право на пільги в автомобільному транспорті приміського сполучення (за винятком таксі) за рахунок коштів селищного бюджету.

1.2 Цей Порядок розроблено на виконання Розділу 8 Програми фінансування видатків на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Червоненської селищної  ОТГ на 2020 рік.

1.3 Загальна сума відшкодування компенсаційних виплат, пов’язаних з перевезенням громадян, які мають право на пільги, в автомобільному транспорті приміського сполучення визначається кошторисними призначеннями на 2020 рік за рахунок коштів селищного бюджету.

1.4 Відшкодування за пільгові перевезення проводять за рахунок загального фонду бюджету — з усіх джерел, що відносяться до місцевого бюджету відповідно до вимог БК.

1.5 Законодавчою та нормативно-правовою базою Порядку є Бюджетний кодекс України, Закони України «Про автомобільний транспорт», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про охорону дитинства».

1.6 Цей Порядок визначає механізм відшкодування перевізникам втрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок коштів селищного бюджету.

1.7 Відшкодування компенсаційних виплат проводиться на підставі договорів про відшкодування витрат за перевезення окремих пільгових категорій громадян Червоненської селищної ОТГ на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування, укладених між перевізниками ТОВ «САВ-ТРАНС», Бердичівське АТП 11837 і Червоненською селищною радою, яка є головним розпорядником коштів, призначених для компенсації за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Перевізники - отримувачі компенсаційних виплат за рахунок коштів селищного бюджету за пільговий проїзд окремих категорій громадян для укладання договору з селищною радою подають наступну інформацію:

  • заяву на укладання договору;
  • виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  • копію чинного договору про організацію перевезення пасажирів;
  • копію ліцензії;
  • копію розкладу руху автобусів на маршрутах;
  • копію свідоцтва про реєстрацію платника податку (за наявності);
  • довідку про маршрути, в якій вказується:
  • найменування маршруту;
  • назва і адреса відправного пункту та пункту прибуття;
  • встановлені тарифи (вартість проїзду).

1.6. Обліку підлягають поїздки пільгових категорій громадян визначених у Таб.1, яким відповідно до законодавства України, надано право пільгового проїзду в автомобільному транспорті загального користування приміського сполучення.

Таблиця 1

Перелік пільгових категорій громадян для відшкодування вартості пільгового проїзду автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах

№ п/п

Перелік категорій

1.

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

  • інваліди війни (згідно посвідчення «Інваліда війни»);
  • учасники бойових дій (згідно посвідчення «Учасник бойових дій»)

2.

Закони України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»:

  • особи з інвалідністю I, II групи, діти з інвалідністю від шести  років (на підставі посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги);
  • особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого) - по факту супроводження

3.

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

  • громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1 та категорія 2-ліквідатори) (на підставі посвідчення)

4.

Закон України „Про охорону дитинства”:

  • діти від шести років з багатодітних сімей (на підставі посвідчення)

III. Облік фактичних перевезень громадян, яким надано право безоплатного проїзду автомобільним транспортом на приміських маршрутах та визначення суми компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян

2.1 Безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян, що мають право на безплатний проїзд згідно з чинним законодавством, здійснюється пасажирським автотранспортом на умовах, визначених договором на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, укладеним між перевізниками та органами державної виконавчої влади.

2.2 При посадці в автобус пільговик пред’являє водієві посвідчення про право на безкоштовне (пільгове) перевезення встановленого зразка та надає Талон виданий уповноваженою особою апарату виконкому Червоненської селищної ради.

2.3 Розрахунки фактично виконаних обсягів перевезень пільгових категорій населення в автобусах приміських маршрутів за календарний місяць виконуються перевізниками на підставі фактичної кількості перевезених жителів Червоненської ОТГ на місяць та вартості проїзду по кожному маршруту окремо, підтверджених Талонами.

2.4 В термін до 10-го числа місяця наступного за звітним, перевізники подають до Червоненської селищної ради розрахунок компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян у приміському автотранспорті за відповідний місяць. При подачі розрахунку пред’являються Талони, які в подальшому зберігаються у Перевізника.

III. Порядок проведення відшкодування втрат

3.1 Червоненська селищна рада на підставі розрахунків про фактично виконані обсяги перевезень окремих категорій громадян, що надаються перевізниками, забезпечує відшкодування компенсаційних виплат на розрахунковий рахунок перевізників.

IV. Контроль та відповідальність за порушення договірних умов

4.1 Перевізник несе повну відповідальність за надання пільг на проїзд окремих категорій громадян за рахунок коштів бюджету Червоненської ОТГ та за достовірність поданих розрахунків.

4.2 У свою чергу, головний розпорядник бюджетних коштів, Червоненська селищна рада має право перевіряти правильність та достовірність складання наданих перевізником документів для отримання компенсаційних виплат.

V. Порядок розгляду спорів

5.1 Спори, що виникають між перевізниками та Червоненською селищною радою вирішуються шляхом переговорів.

5.2 У випадках недосягнення згоди між Червоненською селищною радою та перевізниками спори вирішуються згідно з чинним законодавством України.

 

Керуючий справами (секретар) виконкому                                  О.В.Осадчий


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь