Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Програма організації харчування дітей дошкільного та шкільного віку у  закладах освіти Червоненської селищної територіальної громади на 2022-2024 роки

      

Додаток

до рішення ХХІХ сесії VIII скликання Червоненської  селищної ради  від 24.02.2023р. № 570

                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма

організації харчування дітей

дошкільного та шкільного віку у
закладах освіти Червоненської

селищної територіальної громади

на 2022-2024 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт Червоне

 

ПАСПОРТ

Програми організації харчування дітей дошкільного та шкільного віку у
закладах освіти Червоненської селищної територіальної громади на 2022-2024 роки

1

Ініціатор розроблення Програми

 Гуманітарний відділ Червоненської селищної ради

2

Назва нормативних документів про необхідність розроблення Програми

  • Закон України «Про освіту»;
  • Закон України «Про дошкільну освіту»;
  • Закон України «Про охорону дитинства»;
  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • Закон України «Про повну загальну середню освіту»;

-Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

-Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість»;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004р№ 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;

-Постанова Головного санітарного лікаря України «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» №16 від 17.05.2010 року;

-Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 №400 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

-Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць»;

-Розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва»;

-Розпорядження голови ОДА №448 від 13.11.2019 «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей в Житомирській області на 2020-2025роки»;

-Наказ Міністерства освіти і науки від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»;

-Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №590 від 01.10.2012 року «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»;

-Наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти іНауки України за №242/329 від 01.06.2005р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;

        -Наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і Науки України за №298/227 від 17.04.2006р. «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (із змінами);

-Наказ МОЗ України №234 від 24.03.2016р. «Про затвердження санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»;

-Наказ Міністерства освіти і науки України, Молоді та спорту України та Міністерства охорони здоров’я України від 26.02.2013 №202/165 «Про затвердження змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;

-Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

 

3

Розробник Програми

Гуманітарний відділ Червоненської селищної ради

4

Відповідальні виконавці Програми

Гуманітарний відділ Червоненської селищної  ради, заклади дошкільної освіти, заклади загальної середньої освіти,  Андрушівський відділ ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (за згодою), Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області (за згодою).

 

5

Учасники Програми

Гуманітарний відділ Червоненської селищної  ради, заклади дошкільної освіти, заклади загальної середньої освіти, Андрушівський відділ ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (за згодою), Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області (за згодою).

6

Термін реалізації Програми

2022-2024 роки

Програма розрахована на три  роки

7

Джерела фінансування

 

Бюджет селищної територіальної громади, кошти субвенцій з місцевих бюджетів, інші джерела фінансування  не заборонені законодавством України.

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів

         В межаж фінасових можливостей бюджету селищної територіальної громади

 

 

 

  1. Загальні положення Програми

 

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації освітнього процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому, важливе значення має організація харчування вихованців у закладах дошкільної освіти, учнів у закладах загальної середньої освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування у шкільні роки відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

Сьогодні має місце поступове зростання поширеності серед підростаючого покоління хвороб органів травлення, що безпосередньо залежить від якості та організації харчування. Харчовий раціон дітей та підлітків повинен бути збалансованим в залежності від віку, статі, кліматичних умов, характеру діяльності та величини фізичного навантаження. Надзвичайно велике значення має відповідність харчування дітей по кількості та якості необхідним потребам організму, оскільки організм, що росте, чутливий як до дефіциту так і до надлишку харчових речовин. Тому постає необхідність посилення роботи щодо дотримання норм харчування дітей дошкільного та шкільного віку, сприяння організації безпечного та якісного харчування у закладах загальної середньої освіти селищної ради.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» в організації харчування дітей дошкільного та шкільного віку пріоритетним завданням є забезпечення безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій з сімей:

- в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищує рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму);

- з малозабезпечених сімей, за наявності відповідних підтверджуючих документів;

- які оформили опіку над неповнолітніми дітьми-сиротами та дітьми позбавленими батьківського піклування;

- учасників АТО/ООС;

- дітей з інвалідністю;

- інвалідів війни;

- внутрішньо переміщених осіб;

- член(члени) добровільчого формування територіальної громади;

- один із яких мобілізований;

- прийомних сімей, що  мають троє і більше дітей, включаючи рідних;

- дітям, батьки яких здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або один із яких загинув/помер, пропав безвісти під час виконання вище вказаних заходів, починаючи з 24 лютого 2022 року  (за наявності відповідних підтверджуючих документів).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 №796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» (із змінами), наказу Міністерства фінансів України від 22.06.2012 №758 «Про затвердження Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України» (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010 №736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами», з метою забезпечення учнів не пільгових категорій 1- 11 класів гарячим харчуванням, організовується гаряче харчування за рахунок коштів батьків.

Такий загальний рівень організації харчування потребує вдосконалення з метою задоволення потреб школярів та вихованців, які проводять багато часу в закладі дошкільної та загальної середньої освіти і потребують якісного та збалансованого харчування.

Якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організаційної роботи харчоблоків, на що впливає багато факторів: стан матеріально-технічної бази, санітарний стан, використання форм обслуговування, тощо.

Реалізація програми реформування харчування у закладах освіти неможлива без переоснащення некомплектних харчоблоків у всіх закладах освіти Червоненської селищної ради. Практично  більшість шкіл та закладів дошкільної освіти, включаючи харчоблоки, були побудовані та введені в експлуатацію  за період з 1990 по 1999 роки. Порушення температурних режимів зберігання продукції, неправильна теплова та санітарна обробка продуктів, посуду, інвентаря, тощо - ставить під загрозу гігієну та безпеку харчування школярів та вихованців.

Отже, разом із зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування учнів та вихованців закладів освіти Червоненської селищної ради, загальний рівень розвитку харчування недостатній відповідно до вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення.

З метою створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів повноцінним, раціональним і якісним харчуванням, профілактики виникнення спалахів інфекційних захворювань, хвороб не інфекційного генезу, розроблено Програму організації харчування дітей дошкільного та шкільного віку у закладах освіти  Червоненської селищної ради  ради на 2022-2024 роки (далі- Програма).

 

  1. Мета Програми

 

  1. Організація харчування дітей дошкільного та шкільного віку у закладах освіти Червоненської селищної ради.

  2. Забезпечення повноцінного, безпечного, якісного та калорійного харчування дітей, придбання безпечних та якісних продуктів, зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків.

  3. Створення умов для повноцінного лабораторного контролю якості  харчування дітей, дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах освіти.

3. Завдання Програми

 

  1. Створення умов для повноцінного харчування вихованців закладів дошкільної освіти  та організація гарячого харчування учнів закладів загальної середньої освіти.
  2. Удосконалення управління системою організації харчування з метою оптимізації витрат на її фукнціонування та охоплення харчуванням максимальної кількості учнів в освітніх закладах.
  3. Вжиття заходів щодо профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в закладах освіти.
  4. Забезпечити умови функціонування харчоблоків закладів освіти у відповідності до вимог законодавства про безпечність харчових продуктів шляхом покращення матеріально-технічного стану.
  5.  Впровадження та застосування постійно-діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів на харчоблоках.
  6. Сприяти проведенню заходів щодо здійснення лабораторних досліджень питної води централізованого та децентралізованого водопостачання (громадські колодязі), продовольчої сировини, харчових продуктів, готових страв, об’єктів зовнішнього середовища у закладах освіти для підтвердження їх безпечності та якості.
  7. Здійснювати заходи щодо удосконалення професійного рівня працівників харчоблоків закладів освіти з питань організації якісного та безпечного харчування дітей, гігієнічних знань, дотримання правил особистої гігієни, своєчасного проходження обов’язкового профілактичного огляду.

 

4. Реалізація Програми

 

Програма реалізується по напрямах:

- удосконалення управління системою організації харчування з метою оптимізації витрат на її функціонування та збільшення кількості учнів закладів загальної середньої освіти, охоплених гарячим харчуванням;

- удосконалення якості та створення умов для повноцінного гарячого харчування дітей та учнів, які навчаються в закладах дошкільної та загальної середньої освіти  Червоненської селищної ради;

  • забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням дітей пільгових категорій;

- запобігання виникненню та поширенню інфекційних захворювань, отруєнь та хвороб не інфекційного генезу;

- забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах освіти, де організоване харчування;

  • покращення роботи мережі харчоблоків закладів освіти шляхом поліпшення їх матеріально-технічної бази з метою впровадження сучасних новітніх технологій приготування страв, в тому числі за оновленими рецептурами та меню;

- вдосконалення професійного рівня працівників харчоблоків закладів освіти з питань організації якісного та безпечного харчування, навчання з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів;

- проведення в установленому порядку тендерів на постачання продукції та сировини, враховуючи результати заходів державного контролю Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області операторів ринку, що висуваються на тендер.

Харчування кожного з дітей здійснюється за усною згодою батьків, опікунів або інших осіб, на яких покладено обов’язок та надано право на виховання дитини.

Плата послуги з харчування учнів 1-11 класів не пільгових категорій надаються на підставі письмової заяви батьків або осіб, що їх замінюють.

Кошти, отримані від надання платних послуг, зараховуються на спеціальний реєстраційний рахунок  Червоненської селищної ради.

Кошти, отримані від надання платних послуг, використовуються згідно з урахуванням вимог законодавства.

Оплачена послуга харчування учня за рахунок коштів батьків, у разі відсутності учня в школі, не надається (не передається) іншому учню.

У разі, якщо батьки, опікуни або інші особи, на яких покладено обов’язок та надано право на виховання дитини, не бажають, щоб дитина харчувалася за місцем навчання, ними до адміністрації освітнього закладу подається письмова заява про відмову від харчування. Заява підписується одним із батьків чи опікунів або інших осіб, на яких покладено право виховання дитини.

   Реалізація Програми дасть змогу:

1) забезпечити якісним повноцінним харчуванням дітей та учнів відповідно до чинного законодавства;

2) організувати проведення батьківського всеобучу щодо необхідності та ефективності раціонального харчування їх дітей;

3) провести поточний ремонт, реконструкцію приміщень харчоблоків;

4) покращити матеріально-технічну базу харчоблоків:

- придбання пароконвектомат в комплекті для харчоблоку їдальні  Крилівської гімназії;

 - придбання нової електричної плити із жаровою шафою для харчоблоку їдальні  Глинівецького ліцею;

- придбання пароконвектомату в комплекті для харчоблоку їдальні Червоненський ЗДО «Калинка».

5) проведення моніторингових лабораторних досліджень води із харчоблоків, що використовується для приготування страв, сировини та харчових продуктів промислового виробництва, які надходять до закладів, змивів з об’єктів навколишнього середовища і столового та кухонного посуду, розроблювального інвентарю, обладнання харчоблоку, тощо.

6) сприяти підготовці кваліфікованих робітників та підвищення їх класифікації для роботи у харчоблоках закладів освіти Червоненської селищної ради.

7) сприяти проведенню заходів щодо запобігання виникнення отруєнь, гострих кишкових захворювань дітей та персоналу в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

8) сприяти проведенню заходів щодо запобігання виникненню отруєнь нітратами і нітритами, вірусного гепатиту А, метгемоглобінемії, гострими кишковими захворюваннями серед дітей, учнів та персоналу в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, що користуються відомчими та іншими джерелами водопостачання.

9) сприяти проведенню заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог до освітлення та повітряно-теплового режиму в закладах освіти.