Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – І НАШЕ ЗДОРОВ’Я

Дата: 19.12.2022 14:53
Кількість переглядів: 62

Харчові добавки  є невід'ємною частиною життя людей у  XXI столітті. Вони непомітно увійшли в наше харчування, і сьогодні  зустрічаються в більшості продуктів.

10 фактів про харчові добавки :

  1. Харчові добавки можуть вноситися в   продукти на різних етапах  виробництва - з метою поліпшення або полегшення технологічного процесу, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту, збільшення його терміну придатності.

  2. Харчові добавки використовуються, наприклад, для кращого збереження продуктів (консерванти), надання їм бажаної консистенції (стабілізатори, желювальні речовини, емульгатори, згущувачі), більш привабливого забарвлення (харчові барвники) тощо.

  3. Присвоєння конкретній речовині ідентифікаційного номера (до ідентифікаційного номера додають літеру «Е») і статусу дозволеної харчової добавки має чітке тлумачення.  Воно передбачає, що:

  •  ця конкретна речовина перевірена на безпеку;
  • речовина може бути застосована в межах її встановлених безпечних доз і технологічної необхідності.
  • для цієї речовини встановлено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості продуктів харчування.
  1. За походженням харчові добавки можна розділити на натуральні та синтетичні:

  • натуральні добавки - це виділені з продуктів харчування речовини, наприклад, агар-агар (E 406) і карагенан (E 407) отримують із морських водоростей, пектин (E 440) із фруктів тощо;
  •  синтетичні добавки  бувають двох типів:
  • синтезовані речовини, що трапляються і в натуральних продуктах харчування, наприклад, антиоксидант аскорбінова кислота (E 300) або консерванти сорбінова кислота (E 200) і бензойна кислота (E 210);
  • штучні речовини, що не мають природних аналогів, наприклад, антиоксидант бутилгідроксіанізол (E 320) або харчові азобарвники.
  1. Найбільш часто використовувані в продуктах харчування групи харчових добавок:

  • харчові барвники (E 100-E 199);
  • консерванти (E 200-E 299);
  • антиокислювачі (E 300-E 399);
  • емульгатори, стабілізатори (E 400-E 499).

Крім перерахованих, використовуються додаткові групи, такі як регулятори кислотності, поліпшувачі борошна, антикомкувачі, підсилювачі запаху і смаку, глазурувальники, підсолоджувачі, згущувачі, желювальні речовини, пакувальні гази і т.д. (E500 - ...).

  1. Обов'язкові вимоги до маркування харчової продукції в частині інформації про її склад, що дає змогу забезпечити споживачам інформований вибір харчових продуктів. Таке маркування є помічником при виборі товару на основі достовірної інформації.

  2. Дозвіл до застосування харчових добавок ґрунтується на результатах тривалих спеціально спланованих наукових, спрямованих на вивчення можливого негативного впливу на організм. Харчова добавка допускається до застосування в разі відсутності таких наслідків.

  3. Встановлено перелік харчових добавок, дозволених для застосування під час виробництва харчової продукції, які при дотриманні регламенту їх застосування не ста