ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – І НАШЕ ЗДОРОВ’Я
Харчові добавки є невід'ємною частиною життя людей у XXI столітті. Вони непомітно увійшли в наше харчування, і сьогодні зустрічаються в більшості продуктів.
10 фактів про харчові добавки :
-
Харчові добавки можуть вноситися в продукти на різних етапах виробництва - з метою поліпшення або полегшення технологічного процесу, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту, збільшення його терміну придатності.
-
Харчові добавки використовуються, наприклад, для кращого збереження продуктів (консерванти), надання їм бажаної консистенції (стабілізатори, желювальні речовини, емульгатори, згущувачі), більш привабливого забарвлення (харчові барвники) тощо.
-
Присвоєння конкретній речовині ідентифікаційного номера (до ідентифікаційного номера додають літеру «Е») і статусу дозволеної харчової добавки має чітке тлумачення. Воно передбачає, що:
- ця конкретна речовина перевірена на безпеку;
- речовина може бути застосована в межах її встановлених безпечних доз і технологічної необхідності.
- для цієї речовини встановлено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості продуктів харчування.
-
За походженням харчові добавки можна розділити на натуральні та синтетичні:
- натуральні добавки - це виділені з продуктів харчування речовини, наприклад, агар-агар (E 406) і карагенан (E 407) отримують із морських водоростей, пектин (E 440) із фруктів тощо;
- синтетичні добавки бувають двох типів:
- синтезовані речовини, що трапляються і в натуральних продуктах харчування, наприклад, антиоксидант аскорбінова кислота (E 300) або консерванти сорбінова кислота (E 200) і бензойна кислота (E 210);
- штучні речовини, що не мають природних аналогів, наприклад, антиоксидант бутилгідроксіанізол (E 320) або харчові азобарвники.
-
Найбільш часто використовувані в продуктах харчування групи харчових добавок:
- харчові барвники (E 100-E 199);
- консерванти (E 200-E 299);
- антиокислювачі (E 300-E 399);
- емульгатори, стабілізатори (E 400-E 499).
Крім перерахованих, використовуються додаткові групи, такі як регулятори кислотності, поліпшувачі борошна, антикомкувачі, підсилювачі запаху і смаку, глазурувальники, підсолоджувачі, згущувачі, желювальні речовини, пакувальні гази і т.д. (E500 - ...).
-
Обов'язкові вимоги до маркування харчової продукції в частині інформації про її склад, що дає змогу забезпечити споживачам інформований вибір харчових продуктів. Таке маркування є помічником при виборі товару на основі достовірної інформації.
-
Дозвіл до застосування харчових добавок ґрунтується на результатах тривалих спеціально спланованих наукових, спрямованих на вивчення можливого негативного впливу на організм. Харчова добавка допускається до застосування в разі відсутності таких наслідків.
-
Встановлено перелік харчових добавок, дозволених для застосування під час виробництва харчової продукції, які при дотриманні регламенту їх застосування не ста