Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не провокуйте пожежі в природних екосистемах

Дата: 07.09.2022 11:13
Кількість переглядів: 734

     За 8 місяців 2022 року на території Бердичівського району сталося 316 пожежі. Загинуло на пожежах 9 осіб (Бердичівська територіальна громада – 4, Андрушівська ТГ – 1, Червоненська ТГ – 1, Ружинська ТГ – 2, Швайківська ТГ – 1). Пожежами нанесено прямого матеріального збитку понад 6 млн. грн.

         Найбільша кількість виникла через необережне поводження з вогнем, необережність під час куріння – 66,5%, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації та влаштуванні пічного опалення – 11,3%, коротке замикання електромережі – 11,3%. 

    В будівлях, спорудах житлового сектору сталося – 37%  пожеж, на відкритих територіях (суха рослинність, сміття) – 58%, автотранспорті – 2,5%.

    З початку року внаслідок спалювання сухої рослинності загинула одна особа, 2 особи отримали тяжкі опіки та знищено вогнем господарську будівлю.

Щоб попередити пожежі в природних екосистемах необхідно пам’ятати, що забороняється спалювати суху рослинність та післяжнивні залишки, розводити багаття дозволяється лише в безвітряну погоду під постійним наглядом і на відстані не менше 15 м. від будівель та споруд. Перебуваючи в лісопаркових зонах та лісі під час відпочинку, треба вибрати безпечне місце для розведення багаття та обкопати його. Не слід кидати непогашені недопалки, сірники. Збираючись додому, не забувайте ретельно залити багаття водою або закидати піском, землею.

Отже, якщо ми будемо уважнішими і обережнішими та завжди виконувати Правила пожежної безпеки в Україні, то захистимо себе та наші оселі й природу від втрат.

В разі порушення Правил пожежної безпеки в лісах, самовільне випалювання рослинності або її залишків  до порушників будуть застосовуватись статті Кодексу України про адміністративні правопорушення:

Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 (1530грн) до 270 (4590грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 270 (4590грн) до 900 (15300грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 (4590грн.) до 900 (15300грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 630 (10710грн.) до 1800 (30600грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 180 (3060грн.) до 360 (6120грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 900 (15300грн.) до 1260 (21420) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду,

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 (6120грн.) до 720 (12240грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 1260 (21420грн.) до 1800 (30600грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рятувальники Житомирщини закликають населення утриматися від спалювання залишків сухої рослинності та не шкодити екології регіону! Пам’ятайте, що з минулого року паліїв карають величезними штрафами. Однак жодні гроші не вартують того часу, який вогнеборці витрачають на гасіння таких загорянь, коли необхідно приходити на допомогу людям в умовах війни!"

 

Заступник начальника управління Володимир ФЕДОРОВИЧ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь