Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як захиститися від холери під час війни

Дата: 13.06.2022 09:27
Кількість переглядів: 541

Через воєнні дії підвищується температура повітря, погіршується якість питної води, неможливим є дотримання санітарних норм. Це може спричинити розвиток інфекційних захворювань, зокрема і холери. 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. 

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. 

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок —  згущення крові та зневоднення;

  • м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;

  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

  • наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;

  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

  • задишка, різка слабкість.

?? При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил: 

  • кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;

  • дотримуватись елементарних особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням. 

Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Андрушівське управління

ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь