Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 01.06.2022 11:07
Кількість переглядів: 575

Наразі в Україні діє військовий стан і наші громадяни, іноземні друзі, волонтери роблять свій важливий внесок в тяжкий час - збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та військ України.

Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчових отруєннь та харчових токсикоінфекцій:

  • залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
  • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
  • при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння, запікання або тушкування);
  • продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
  • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;
  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

 

Андрушівське управління 

Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь