Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нітрати в ранніх овочах

Дата: 03.05.2022 08:51
Кількість переглядів: 790

Перші молоді овочі вже з’явились на прилавкахю. Купуючи їх ми отримуємо весняні вітаміни. Однак не слід забувати  про нітрати - у ранніх овочах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок, чутливими є також люди похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною інтоксикацією, радимо дотримуватись простих правил.

Не варто купувати   овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначеним рівнем нітратів в продуктах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Тому вимагайте такі документи в продавців.

Купуючи сезонні овочі, ви повинні  знати, що деякі з овочів вбирають у себе нітрати більше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережним.

Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим  молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння.

Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається.

Потрібно вміти правильно оглядати продукти, щоб не купити пошкоджених та розрізаних, і знати, якими насправді мають бути свіжі, здорові овочі. Так, свіжі, здорові огірки –  темно-зелені плоди, мають  тверду шкірку. Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, її верхні листочки блискучими та соковитимиУнаслідок вмісту високої дози нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згоріти» через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів.

Перед