Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ

Дата: 25.04.2022 08:34
Кількість переглядів: 955

На сьогодні через обставини, повязані з російським воєнним вторгненням, багато з нас опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та якісної їжі,- тому наразі раціон переважної більшості українців  складається з консервованої продукції.

Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму - захворіло подружжя з Овруцької громади Коростенського району через вживання мясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).

Спеціалісти Андрушівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.

??Щоб вберегтися від ботулізму:

  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

роздуті банки;

• банки зі здутими кришками;

• банки, з яких щось витікає;

нещільно закриті банки;

• банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Нагадаємо, ботулізмце харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідшеовочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоровя рідних та близьких!

 

Андрушівське управління 

Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь