Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тихе полювання - задоволення та небезпека

Дата: 30.08.2021 15:20
Кількість переглядів: 556

Фото без описуВ Україні розпочався грибний сезон та з його початком  у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Тому необхідно ще раз оновити  наші знання про цей специфічний дарунок природи.

Гриби - своєрідний харчовий продукт, що має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни. Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, а й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, що важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. У жодному випадку гриби не можна споживати дітям, вагітним і людям старшого віку.

Крім того, гриби мають властивості вбирати із землі такі отруйні речовини, як ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді призводить до  грибних отруєнь, а часом - і до смерті людини.

Управління Держпродспоживслужби  наголошує на обов’язковому дотриманні правил «тихого полювання»:

  • можна збирати тільки добре знайомі гриби;
  • ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;
  • не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини і викликати отруєння;
  • складайте гриби у добре провітрювану тару;
  • уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;
  • щоб не пошкодити грибницю, не зривайте гриби, а зрізайте їх ножем біля основи ніжки;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників (такі є навіть у білих грибів і підберезників) або змінилися внаслідок мутації.

Пам’ятайте: сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка не зменшує кількості  отрути у грибах.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких

Андрушівське управління ГУ ДПСС

в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь