Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Житомирська ОДА та Держгеонадри напрацьовують механізм підготовки бурштинових ділянок для внесення на електронні аукціони

Дата: 25.02.2020 08:19
Кількість переглядів: 393

 

Нові механізми для формування ділянок бурштину започатковуються Держгеонадрами. Для напрацювання мапи бурштинових покладів використовуватимуть супутникові технології та дистанційне зондування поверхні землі. Житомирська область вже має картосхему розміщення аукціонних ділянок для видобутку бурштину на території регіону.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Житомирська ОДА разом із Держгеонадрами готує оптимальний шлях підготовки бурштинових ділянок для винесення на електронні аукціони.

Державна служба геології та надр України підготувала пропозиції щодо механізму оперативного формування ділянок бурштинових ділянок, які доцільно реалізовувати на аукціонах з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Так, первинне виділення ділянок бурштиноносних надр вбачається можливим за результатами опрацювання космічних та аерофотознімків, на яких чітко прослідковується зони проведення робіт та густина виробок дають можливість достатньо високо оцінювати перспективи бурштиноносності таких ділянок надр.

Надалі просторове розміщення (координати кутових точок) виділених ділянок надр співставляється з інформацією про розміщення ділянок надр, на які вже видані спеціальні дозволи користування надрами. Коротко уточняється їх типова геологічна характеристика та опрацьовується з органами місцевого самоврядування на предмет відсутності обмежень щодо надання в користування виділених ділянок надр.

Застосування такого механізму оперативного виділення ділянок надр вже дало попередньо сформувати на території Житомирської області 200 ділянок бурштиноносних надр(площею 10 га кожна), які доцільно реалізовувати на аукціонах з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

«Використання супутникових технологій може дозволити нам реалізувати це завдання ефективно та швидко.  Наразі підготовлені таким шляхом 200 ділянок перебувають на опрацюванні», – зазначає голова ОДА Віталій Бунечко.

Нагадаємо, що в Україні запроваджують єдині дозволи на розвідку і видобуток бурштину. А їх продаж будуть проводити через електронні аукціони у системі Прозоро.

Так, Парламент 19 грудня 2019 року підтримав в цілому проєкт закону про регулювання видобутку бурштину. Новий закон передбачає продаж єдиних дозволів на цей вид діяльності через електронні аукціони системи Прозоро.

Відповідно до законопроєкту, в Україні запроваджуються єдині дозволи на розвідку і видобуток бурштину на ділянках до 10 га строком на п’ять років. Доступ до покладів бурштину має бути врегульований шляхом встановлення права земельних сервітутів та визначення окремої статті 971 Земельного кодексу для проведення розвідувальних і видобувних робіт.

Також законопроєкт вводить кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину та адміністративну – за порушення її норм. Також передбачається посилення відповідальності за недотримання вимог рекультивації землі, а також обов’язок компенсації завданої їй шкоди.

Довідково. Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину. При цьому офіційно країна щорічно видобуває близько чотирьох тонн, що становить близько 5% від реальної видобутку бурштину в Україні.

Інформацію взято з сайту Житомирської обласної державної адміністрації: oda.zht.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь