Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно знати про сальмонельоз

Дата: 19.06.2019 08:11
Кількість переглядів: 379

Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом – від людини-носія сальмонел. Збудник сальмонельозу – бактерія роду Salmonella – уражає переважно травну систему людини.

Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 3 місяців, у кормах тварин — до 1,5 року, у м'ясі та яйцях — до 7 місяців,  у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до 2 років.

Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси).

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

Також, заразитися сальмонельозом дуже легко через кухонний інвентар.  Оскільки, в сирому м'ясі можуть міститися бактерії, то буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити лише холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом. Але краще для м'яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку. Профілактика сальмонельозу:

  • дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням та вживанням їжі;
  • вживати лише безпечну воду (бутельовану або охолоджену кип’ячену воду);
  • вживати продукти лише після термічної обробки (наприклад, пастеризоване молоко);
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо, у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих, убезпечити їжу та напої від впливу комах і гризунів.

Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб).

Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль та запаморочення. Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея.

Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

При появі найменших ознак захворювання – слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування недопустиме

Андрушівське районне управління

 Головного управління Держпродспоживслужби

 в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь