Профілактика харчових отруєнь
Влітку ризик підхопити кишкову інфекцію збільшується у рази.
Брудні фрукти та овочі, зіпсовані через спеку продукти здатні стати причиною важких інфекційних хвороб.
На сьогодні найбільш актуальними є гострі кишкові інфекції, захворюваність на які влітку зростає. Це пов’язано із потеплінням, сезонним підвищенням вживання в їжу овочів та фруктів, сезоном купання, консервування, а також торгівлею продуктами харчування у невстановлених місцях з порушенням умов зберігання.
Серед кишкових інфекцій особливе місце займають різні харчові токсикоінфекції, сальмнельоз, ботулізм, гастроентероколіти різної етіології.
Інфікування зазвичай відбувається при вживанні харчових продуктів, зараженої води, при безпосередньому контакті з хворим, через брудні руки і різні предмети, якщо не дотримуватись особистої гігієни.
Щоб запобігти захворюваності на гострі кишкові інфекції потрібно притримуватись простих правил і привчати до цього своїх дітей: мити руки з милом, молоко та воду вживати тільки після попереднього кип`ятіння, сирі овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, бажано ошпарювати їх кип’ятком, влітку утримуватись від вживання в їжу продуктів які швидко псуються та зберігаються з порушенням температурних режимів, особливо небезпечними є тістечка та торти з білковими кремами, м’ясні та рибні продукти.
Літо сприятливий сезон для більшості інфекційних захворювань, але кожна людина, в першу чергу, має дбати про своє здоров’я. Покупці повинні розуміти, що придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, які не відповідають вимогам для його зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для його родини. Єдиний вірний спосіб недопущення харчових отруєнь – не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі.
Андрушівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області