Червоненська селищна територіальна громада
Бердичівський район, Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території.

Дата: 18.05.2017 14:05
Кількість переглядів: 1223

Андрушівський РС У ДСНС України у Житомирській області закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки в екосистемах. Що може зробити кожен, щоб попередити лісову пожежу та убезпечити себе, своє село, ліс.

Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі, ніколи не підпалюйте суху траву на полях або галявинах у лісі. Якщо Ви побачите, як це роблять інші, постарайтеся їх зупинити й пояснити, чим небезпечні трав’яні пали. У будь якому випадку, ніколи не розводьте багаття в сухому лісі або на торфовищі. Насамперед, переконаєтеся, що кострище розташовується на мінеральному ґрунті (піску або глині). Постарайтеся пояснити Вашим друзям і знайомим, що їхня необережність може послужити причиною пожеж. Відчувши запах диму, підійдіть ближче й з’ясуєте, що горить, у яку сторону дме вітер, яка небезпека поширення пожежі, чи є діти в зоні руху вогню. Оціните ситуацію – чи варто намагатися згасити вогонь самотужки або краще поспішити за допомогою, щоб не втратити даром часу й не дати вогню набрати силу.

Якщо пожежа тільки починається, – наприклад, невеличкий трав’яний пал або тліє лісова підстилка від кинутого кимсь багаття, постарайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я (але потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Заливайте вогонь водою з найближчої водойми, засипте землею. Використовуйте для гасіння пучки гілок від дерев листяних порід або деревця довжиною 1,5 – 2 метри, щільну тканину, мокрий одяг. Наносити треба ковзні удари по краю вогню збоку убік вогнища пожежі, ніби змітаючи полум’я; тканину після кожного удару перевертайте, щоб вона в такий спосіб охолоджувалася й не зайнялася. Загасивши невелику пожежу, не йдіть доти, поки не переконаєтеся, що вогонь не розгориться знову.

Повідомите в лісництво або пожежно-рятувальну службу про місце й час пожежі, а також про можливі її причини. Якщо саме Ваші необережні дії привели до виникнення пожежі, не намагайтеся приховати цей факт і втекти, – рано або пізно винуватець буде встановлений, але сума відшкодування збитку від несвоєчасно погашеної пожежі буде неспіврозмірно більше тої, котру заплатите, вчасно зупинивши вогонь. Зрозуміло, що якщо навіть з Вашої вини виникла пожежа і Ви бачите, що гасіння самотужки становить небезпеку для Вашого життя, або Ви самі загасити пожежу не зможете, не слід і намагатися, краще викликати підмогу.

Якщо горить торф’яне болото, не намагайтеся самі загасити пожежу, обійдіть його стороною. Рухайтеся проти вітру так, щоб він не доганяв вас вогнем і димом, не утрудняв орієнтування, уважно оглядайте перед собою дорогу, обмацуйте її шестом або ціпком. Запам’ятаєте: при горінні торфовищ гаряча земля й дим, що йде з-під її, показують, що пожежа пішла під землю, торф вигорає зсередини, створюючи порожнечі, у які можна провалитися.

Якщо вогонь досить сильний, і Ви не можете загасити його самотужки – постарайтеся якнайшвидше сповістити про нього тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до Служби Порятунку (телефон 101) і повідомите про знайдене вогнище загоряння та як туди доїхати. Якщо пожежа в лісі або на торфовищі, зателефонуйте також у лісгосп (адресу й телефон лісгоспу бажано довідатися до початку пожежонебезпечного періоду; його, наприклад, можна знайти в районному телефонному довіднику або запитати про нього у відділенні зв’язку).

Якщо Ви побачили палаючу стерню, не чекайте, коли займеться ліс або лісова смуга – теж обов’язково повідомте, навіть якщо її підпалив власник поля або найняті ним мерзотники. Підпалювання стерні, як би це не виглядало дріб’язково, вкрай небезпечно, адже крім пожежної небезпеки, в наш час це ще і велика небезпека внаслідок забруднення повітря. Тому про підпалювачів стерні та сухої трави повідомити необхідно, бо це обов’язок кожної нормальної людини, яка дбає про себе, рідних, та свою землю.

Якщо пожежа дійшла до Вашого будинку або садової ділянки.
Негайно сповістить жителів прилеглих будинків лементами й ударами в рейку, дзвін. Повідомте про пожежу телефоном або через посильного в найближчу пожежну частину й добровільну пожежну дружину (якщо вона існує).

Перевірте, чи є в будинку люди, рятуйте їх з вогню. Будьте обережні – можуть вибухнути балони з газом або звалитися перекриття! При порятунку людей обв’яжіться мотузкою (для страховки зовні і для орієнтування у диму), закрийте рот і ніс мокрою носовою хусткою або тканиною та дихаєте через неї.

Використовуйте для гасіння пожежі вогнегасники, відра з водою, пісок. Для попередження поширення вогню на інші будівлі прохолоджуйте їх водою; Попросіть сусідів, не зайнятих гасінням, спостерігати за сусідніми будинками (можливе падіння на дахи іскор, головешок і шматків розпечених покрівельних матеріалів); відведіть подалі дітей. До прибуття пожежних повідомите їм про можливе знаходження людей у палаючому будинку; про наявність і місцезнаходження газових балонів, горючих рідин, пожежних водойм, гідрантів 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь